Παρασκευή 12 Απριλίου 2013


Γιατί το να χτυπάμε τα σκυλιά μας είναι εντελώς απαράδεκτο.


Ένας σοβαρός λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε βία προς τα σκυλιά είναι πως είναι απλά άδικο. Τα σκυλιά είναι πιστοί σύντροφοι και σε αντίθεση με τους ανθρώπους  δεν έχουν στη φύση τους την εκδίκηση. Όταν τα σκυλιά εκνευρίζουν τους ιδιοκτήτες τους παρακούοντας τους δεν είναι επειδή είναι ανυπότακτα ή απλά άτακτα, αλλά είναι απλά επειδή η φύση τους καθορίζει τη συμπεριφορά τους και δεν μπορούν έτσι απλά να καταλάβουν τα δικά μας δεδομένα και τους κανόνες μας.

Εναπόκειται ωστόσο στον κάθε ιδιοκτήτη να καθοδηγήσει σωστά το σκύλο του και αυτό μπορεί να γίνει αποτελεσματικά όχι με τη χρήση βίαιων και περιοριστικών μεθόδων, αλλά με τη βοήθεια της επιβράβευσης και της θετικής ενίσχυσης της συμπεριφοράς. Αυτός ο τύπος εκπαίδευσης εστιάζει στην επιβράβευση του σκύλου για τις σωστές και επιθυμητές συμπεριφορές του και ταυτόχρονα στην απομάκρυνση κάθε είδους επιβράβευσης για τις ανεπιθύμητες (εδώ ας σημειώσουμε πως ακόμα και ένα απλό βλέμμα προς το σκύλο μας θεωρείται επιβράβευση). Οι ιδιοκτήτες που δεν είναι ικανοί να διδάξουν τα σκυλιά τους με αποτελεσματικές και ειρηνικές μεθόδους και καταφεύγουν στο να χτυπάνε τα σκυλιά τους καλά είναι να ενημερωθούν για τα αρνητικά αποτελέσματα που η βία έχει πάνω τους και γενικά στην σχέση μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου.

Γιατί δεν πρέπει να χτυπάμε τα σκυλιά;

1.  Γιατί πονάει

Υπάρχει δυστυχώς ακόμα ο μύθος πως τα σκυλιά και κυρίως συγκεκριμένες φιλές, δεν αισθάνονται πόνο και πρέπει να τα χτυπάμε για να γίνουν ‘σκληρά’ και να μάθουν τρόπους. Οι σκύλοι όμως είναι εφοδιασμένοι με νευρικό σύστημα, ακριβώς όπως και εμείς, και έτσι αισθάνονται πόνο με τον ίδιο τρόπο με τον άνθρωπο. Μερικά σκυλιά μπορεί να είναι γενετικά καθορισμένα να μην δείχνουν ότι πονούν, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υποφέρουν σιωπηλά. Το ξύλο μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς σωματικούς τραυματισμούς και ψυχολογικές και συναισθηματικές ουλές.

2.  Γιατί προκαλεί το σκύλο να αμυνθεί δαγκώνοντας

Όταν τα σκυλιά υποστούν βία αναπτύσσουν φοβίες απέναντι στους ιδιοκτήτες τους αλλά και γενικά στους ανθρώπους. Το ξύλο μπορεί εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ προς τον ιδιοκτήτη καθώς ο σκύλος μπορεί να αποφασίσει κάποια στιγμή να προστατεύσει τον εαυτό του δαγκώνοντας το χέρι που πάει να τον χτυπήσει. Έχουμε λοιπόν δημιουργήσει ένα σκύλο επιθετικό από ένα φιλικό και χαρούμενο κουτάβι που αποκτήσαμε κάποτε… Να σημειώσουμε επίσης πως η επιθετικότητα λόγω φόβου είναι η συχνότερη προβληματική συμπεριφορά που αντιμετωπίζουμε όλοι οι συμπεριφοριστές καθημερινά.

3.  Γιατί προκαλεί ριζικές αλλαγές στη συμπεριφορά του σκύλου

Τα σκυλιά που «τρώνε ξύλο» γίνονται ανασφαλή. Φοβούνται, ουρούν κατά την επαφή με ανθρώπους και έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση. Σταματούν να περπατούν με αυτοπεποίθηση και χαμηλώνουν το κεφάλι και την ουρά τους. Μπορεί να γίνουν ιδιαιτέρως ανήσυχα, νευρικά, υπερβολικά υποτακτικά και να ζουν τη ζωή τους φοβισμένα. Όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί στους σκύλους χρόνιο στρες με καταστροφικά αποτελέσματα στην ψυχολογία αλλά και στην υγεία τους.

4.  Γιατί βλάπτει τη σχέση μας με τα σκυλιά μας

Τα σκυλιά που τρώνε ξύλο δεν εμπιστεύονται τους ιδιοκτήτες τους. Ο ιδιοκτήτης πρέπει να είναι η μέγιστη πηγή εμπιστοσύνης, ασφάλειας και καθοδήγησης για το σκύλο του. Τρομαγμένα από το ξύλο και κακοποιημένα σκυλιά μπορεί να φοβούνται ακόμα και να χαϊδευτούν ή να φοβούνται τις ξαφνικές κινήσεις των ιδιοκτητών τους. Δεν θα φτάσουν ποτέ αυτά τα σκυλιά στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους ακριβώς γιατί τόση πολύ ενέργεια σπαταλιέται στο να προστατέψουν τον εαυτό τους από τον ίδιο τους τον ιδιοκτήτη.

5.  Γιατί το ξύλο είναι παρεξηγημένη έννοια

Αν οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης πιστεύει πως με το ξύλο επιβεβαιώνει τη θέση του ως αρχηγός Άλφα της αγέλης κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Βασικά χάνει τελείως αυτό το ρόλο.  Στη φύση, ο αρχηγός της αγέλης είναι απόλυτα ήρεμος και δεν καταφεύγει στη βία για να αποδείξει πως είναι ανώτερος στην ιεραρχία. Ο David Mech (βιολόγος-ερευνητής της άγριας ζωής), με τις μελέτες του πάνω στους λύκους επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό. Ας δούμε ένα κομμάτι της θεωρίας του αναφορικά με το τον ρόλο Άλφα στις αγέλες των λύκων.

David Mech’s Theory on the Alpha Role.

«Αντιθέτως, βία χρησιμοποιείται κυρίως από τα χαμηλότερα σε ιεραρχία μέλη της αγέλης, τα οποία θέλουν να ανέβουν ψηλότερα στην ιεραρχία της. Χτυπώντας τον σκύλο σας, μπορεί τελικά να του δείχνετε πως είστε χαμηλότερα από αυτόν στην ιεραρχία και πως θέλετε με αυτόν τον τρόπο να ανεβείτε. Και πάλι, ο ισορροπημένος αρχηγός σε μία αγέλη δεν χρειάζεται να καταφύγει στη βία: κερδίζει εξουσία με το να ελέγχει πλήρως τους πόρους της αγέλης και χρησιμοποιεί την γλώσσα του σώματός του για να προλάβει ή να σταματήσει καυγάδες. (τελετουργική μορφή επιθετικότητας).

 Ασκώντας βία πάνω σε ένα σκύλο βασικά του λέτε «σε χτυπάω γιατί δεν έχω τις απαραίτητες δεξιότητες να σε διδάξω το σωστό με θετικό και αποδεκτό τρόπο». Ακόμα, το να χτυπάμε ένα σκύλο είναι ισοδύναμο με το να στήνουμε την κατάσταση γύρω από τον σκύλο έτσι ώστε εκείνος να αποτύχει, ο σκύλος τότε δεν θα καταλάβει τι του ζητάμε και τον βάζουμε να ζει σε ένα κόσμο γεμάτο φόβο, αδικία και παρεξηγήσεις.»

 

Η γνώση είναι δύναμη.. Τώρα που γνωρίζετε.. τι θα κάνετε την επόμενη φορά που ο σκύλος σας θα σας παρακούσει;;; Και όχι μην πιστέψετε πως μία σφαλιάρα που και που δεν θεωρείται ξύλο ή βία. Ειδικά τα σκυλιά που ζουν σε ημιασφάλεια – ημιβία, είναι αυτά που τυραννιούνται πιο πολύ γιατί διαψεύδονται συνεχώς, οπότε φοβούνται ακόμα πιο πολύ. Σκεφτείτε το..

                                                                                          Pet behaviour solutions

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου